Tips och råd för att välja rätt fiskespö

Att välja en fiskespö kan vara förvirrande. Det finns flera typer och modeller av spön än vad du kan tänka dig. Så att välja ett spö vara ganska förvirrande.

SpinnfiskespönEn del av att vara en bra fiskare är möjligheten att placera ditt bete när du vill ha det. Ofta så tyst som möjligt. Och ett bra spö hjälper definitivt din placerings förmåga med mer responsiva grafit och perfekt konstruerade redskap. Möjligheten att skapa förutsättningar för specifika tekniker kommer bara med spö byggnads kompetens. Och förmågan att använda de bästa materialen, vilket bidrar väsentligt till bekostnad. Som en allmän regel då kommer ett bra spö. Att hjälpa och ett dåligt spö kommer att minska din fiske förmåga.

Spinn, Trolling eller konventionellt fiske

Om man fiskar sötvattens- eller saltvatten, är det första uppenbara medvetandet om man väljer ett spö. Är att välja mellan snurrande och konventionella / baitcasting-typer för vikt av beten och drag. Spinnspön är utformade för att fungera bättre för ytan med poppers eller snap jigs. De är också enklare att kasta. Konventionella spön erbjuder styrka och ryggraden när bottenfiske. Eller fiske runt bryggor och strukturerar högar till storfisk ur potentiellt sjögräs. Konventionella spön ger fiskaren mer kraft medan snurrande modeller ger bästa mångsidighet. De flesta spöna är försedda med cirkulära keramiska eller metallartade. Vissa trollingspön har rullar för styrningar på dem för att lindra spänningen när de kämpar för stor fisk.

De flesta grundspö modeller är styva till väldigt styva. Eftersom den här åtgärden generellt ger bättre känslighet och snabbare kraft för mothugg. Med snabbare kraft menar vi spöet ”stängs av” snabbare. Eller styvheten slutar högre på ämnet. Vilket innebär att du inte behöver flytta spöet så långt på kroken. För att komma in i den styva delen av ämnet. Snabbspön är bra för de flesta applikationer. Där ett kort till långt kast avstånd är inblandat och enstaka krokar är regeln, som mask och jigfiske.

Klassificering på ett spö är i grunden mängden action i hela spöet. Bedömningar går från en glidande skala av långsam, måttlig, snabb och extra snabb. Vad du offrar för kraft och böjningsförmåga med en långsammare modeller, får du möjlighet att upptäcka action och finessfiske. Långsamma modeller möjliggör mycket mer av en böjning i hela spöet. Där vridmomentet är spritt hela vägen ner till den nedre delen av spöet för att på det rätta sättet. Medan en extra styvt fiskespö bara kommer att böjas nära toppen till en tredjedel  av toppen. Medans spöet är styvare och mindre flexibel när den leder ner till rullfästet.

Spö med rulle

Fiskespö guide

Det rätta spöet ger dig år av njutning om du väljer noggrant och ser efter din investering. Många år och kronor som spenderas senare. Skulle jag vilja berätta för dig att det finns ett spö som kommer att hantera allt. Men jag skulle ljuga. Vissa allround spö kommer att göra några jobb tillräckligt. Men inget spö kan göra varje uppgift och du bör välja ditt första spö. Med omsorg. När allt kommer omkring gör de väldigt olika jobb och val av fel spö kommer att märkas när du fiskar.

Spöringar

De flesta av de spöringar du hittar på basspön idag har en metallram. Och en keramisk ring som linjen glider på. Denna ring kan variera kraftigt i pris, och en enda guide på ett spinnspö. Kan kosta över 300kr eller så lite som ett par tior. Kiselkarbid, eller SiC, anses vanligtvis vara det bästa materialet idag. Det ger en super slät yta för mindre friktion på linjen under gjutningen och hämtningen. Mindre friktion betyder längre kast och mindre friktion, och friktion dödar när det gäller fiskelinor.

När spötillverkare talar om ett ”spös” action. Menar de hur det beter sig när de kastar eller böjer sig när du krokar en fisk. De flesta spön kommer att falla i två kategorier.

Fiskespön som har en progressiv böjning, hela vägen igenom. Det betyder att de är smidiga och förlåtande och ofta det bästa valet för nybörjaren.

Handspöna är styvare i de nedre och mellersta sektionerna och mer flexibla i den sista tredjedelen eller så. Detta gör dem lite känsligare och mer exakta, men bättre anpassade till den mer erfarna fiskaren.

Lämna ett svar